Zadnjič sem v pokušino dobila prave energetske bombice. Čeprav nisem ljubiteljica alternativnih načinov prehranjevanja brez mesa in živalskih izdelkov, so se mi zelo zadopadle.
Veganske kroglice, v pripravi za odpremo. |
Seveda sem se spomnila tudi na mojo mamo in vse ostale pogumne ljudi, ki so se odločili v času katoliškega posta iz prehrane umakniti nenaravne sladkarije.
Dobre so, ker vsebujejo živila, ki jih ima rad skoraj vsak; banane, mandlje, lešnike in kokos. Seveda sem vrlega frizerja vprašala za razmerje med sestavinami pa sem dobila odgovor "po občutku" in se jih tudi sama lotila tako.
Sestavine za veganske kroglice so banane, lešniki, mandlji in kokos. |
Mandlje in lešnike je bilo potrebno zdrobiti. Pa ne zmleti na drobno (takšne bi lahko kupila), ampak nekako spraviti v tisto velikost, ki je v čokoladah, na katerih piše "… z mletimi …". Mandljev sem se zato lotila z nožem.
Sekljanje mandeljnev z nožem je dolgotrajno. |
Lešnike sem zmlela strojno. |
Druge alternative so še tolčenje po vrečki s topim predmetom, hoja po vrečki, metanje vrečke na tla ali na pult … priporočam, da izberete tehniko, ki bo v trenutku priprave ustrezala vašim čustvom.
Olupljene banane se po receptu pretlačijo s tlačilko za krompir (ne pumpo, tistim kuhinjskim orodjem, s katerim običajno delate pire).
Obe vrsti oreščkov sem vmešala v bananov zdriz. Kar s tlačilko - zakaj bi mazala še več posode?
Banane je enostavno olupiti in pretlačiti. |
Vmešanje oreščkov v bananov pire. |
Kokos primešamo po občutku. |
Maso je potrebno dati za vsaj dve uri v hladilnik. Nato iz nje oblikujemo kroglice in jih povaljamo v kokosu.
Kroglice povaljamo v kokosu. |
Veganske kroglice je potrebo pojesti čim hitreje oziroma jih shraniti v hladilnik. |
Edini problem tehle kroglic je, da je dobro, da se čim prej pojejo. Sama ne obožujem postanih pretlačenih banan in jih tudi drugim ne bi vsiljevala … no, saj sem prepričana, da jih bo hitro zmanjkalo, če jih razdelite med ljudi, ki radi zdravo živijo.
Čas priprave:
S hlajenjem vred največ tri ure.
Sestavine:
- 3 srednje velike banane,
- 200 g mandeljnev
- 100 g lešnikov
- (100 + cca 50) g kokosove moke
Pripomočki:
- skleda
- nož
- deska
- ali mlinček namesto noža in deske
- tlačilka za krompir
Odpadki:
Embalaža: vrečki oreščkov
Organski odpadki: bananovi olupki
Ni komentarjev:
Objavite komentar