torek, 18. marec 2014

Veganske kroglice dišečega frizerja

Zadnjič sem v pokušino dobila prave energetske bombice. Čeprav nisem ljubiteljica alternativnih načinov prehranjevanja brez mesa in živalskih izdelkov, so se mi zelo zadopadle
Veganske kroglice, v pripravi za odpremo.

Seveda sem se spomnila tudi na mojo mamo in vse ostale pogumne ljudi, ki so se odločili v času katoliškega posta iz prehrane umakniti nenaravne sladkarije.

Dobre so, ker vsebujejo živila, ki jih ima rad skoraj vsak; banane, mandlje, lešnike in kokos. Seveda sem vrlega frizerja vprašala za razmerje med sestavinami pa sem dobila odgovor "po občutku" in se jih tudi sama lotila tako.

Sestavine za veganske kroglice so banane, lešniki, mandlji in kokos.
Dobila sem informacijo o "eni vrečki" mandljev in eni lešnikov. In potem v dveh različnih trgovinah kupila stogramsko vrečko lešnikov (in še eno za ziher) ter eno dvestogramsko vrečko mandljev. Pa o šopu banan, ocenjenem na en kilogram.

Mandlje in lešnike je bilo potrebno zdrobiti. Pa ne zmleti na drobno (takšne bi lahko kupila), ampak nekako spraviti v tisto velikost, ki je v čokoladah, na katerih piše "… z mletimi …". Mandljev sem se zato lotila z nožem.

Sekljanje mandeljnev z nožem je dolgotrajno.
Sesula sem jih celo vrečko. Nato sem že iskala hitrejšo možnost za lešnike. (Mandeljni so mi prej leteli po celem pultu in glede na to, da so lešniki veliko okroglejši od njih, bi se verjetno odkotaljili še kam dlje.) Vrgla sem jih v majhen smutimejkr, za katerega sem sicer kasneje izvedela, da naj ne bi bil sposoben redno prenašati takih obremenitev. Zato vam priporočam multipraktik, omniblend (ker ima garancije še pa še) ali kakšen mlinček, narejen prav za drobljenje oreščkov. Zmlela sem samo eno vrečko lešnikov, ker je bila posodica že polna.

Lešnike sem zmlela strojno.
Druge alternative so še tolčenje po vrečki s topim predmetom, hoja po vrečki, metanje vrečke na tla ali na pult … priporočam, da izberete tehniko, ki bo v trenutku priprave ustrezala vašim čustvom.

Olupljene banane se po receptu pretlačijo s tlačilko za krompir (ne pumpo, tistim kuhinjskim orodjem, s katerim običajno delate pire).

Banane je enostavno olupiti in pretlačiti.
Obe vrsti oreščkov sem vmešala v bananov zdriz. Kar s tlačilko - zakaj bi mazala še več posode?

Vmešanje oreščkov v bananov pire.
Po nasvetu sem kokos dodajala, dokler nisem dobila kompaktne mase, ki ni bila več preveč mokra. Približno pol dvestogramske vrečke. In zopet premešala sestavine.

Kokos primešamo po občutku.
Maso je potrebno dati za vsaj dve uri v hladilnik. Nato iz nje oblikujemo kroglice in jih povaljamo v kokosu. 

Kroglice povaljamo v kokosu.
In tako dobimo odlično energetsko bogato malico, sladico oziroma nekaj, kar bi med obroki sigurno padlo skozi strop v velikem hladilniku in poškodovalo nekaj resnično dragega.

Veganske kroglice je potrebo pojesti čim hitreje oziroma jih shraniti v hladilnik.
Edini problem tehle kroglic je, da je dobro, da se čim prej pojejo. Sama ne obožujem postanih pretlačenih banan in jih tudi drugim ne bi vsiljevala … no, saj sem prepričana, da jih bo hitro zmanjkalo, če jih razdelite med ljudi, ki radi zdravo živijo.

Čas priprave:

S hlajenjem vred največ tri ure.

Sestavine:

- 3 srednje velike banane,
- 200 g mandeljnev
- 100 g lešnikov
- (100 + cca 50) g kokosove moke

Pripomočki:

- skleda
- nož 
- deska
- ali mlinček namesto noža in deske
- tlačilka za krompir

Odpadki:

Embalaža: vrečki oreščkov
Organski odpadki: bananovi olupki

Ni komentarjev:

Objavite komentar