sobota, 15. september 2012

"Domače" čokoladke

Se vam kdaj zgodi, da dobite obiske pa nimate pojma, kaj bi ponudili? No, tole je preprost recept, za katerega si je sicer treba vzeti čas. Je pa izvedba tako preprosta, da bi zmogli tudi najmlajši.

"domače" čokoladke - 'home made' chocolate
Za domače čokolade ni potrebno delati čokolade doma. Kako?

Vsaka normalna gospodinja, ki ima malo pojma o čokoladi, bi mi sedaj rekla: "Ti si nora, če misliš, da je narediti čokolado preprosto!"
Saj zato je pa ne bom delala hihi, kaj ne vidite, da je beseda domače v narekovajih? ;)

Mama je nekoč navdušena pritekla iz službe, no bolj s hodnika v kuhinjo, ker iz Celja do Braslovč se pelje (citiram, ampak je iz savinjsčine prevedeno v knjižno slovenščino - upam ...): "Popolnoma preprost recept za odlične slaščice sem dobila!" In začela na pult metati čokolado, kokosovo maslo in koruzne kosmiče (corn flakes).

Takrat sva sestavine še merili, a originalnih razmerij sedaj nimam pri roki, zato sem tokrat improvizirala (itak da je uspelo) pa so bile kljub temu po petnajst minutah v hladilniku popolnoma trde.

Kako torej?

V kozico dajte vode do polovice, nanjo položite skledo, v kateri boste stopili čokolado (jaz sem sicer pristašica kvalitete, a vseeno mešam - vzela sem eno manner jedilno čokolado, ki je po mojem okusu najboljša in eno poceni, v približno enakem razmerju).

Prav tako morate zraven čokolade stopiti kokosovo mast - najlažje vam bo dozirati, če kupite tisto, ki ima že narejene 25-gramske kose, ki jih lahko lomite kot koščke (kakšno naključje) čokolade.

"domače" čokoladke - 'home made' chocolate
Oboje lahko pustite nad paro, da se stopi in zmešate šele, ko je popolnoma tekoče. Le da boste morali zadevo potem malo hladiti, da se ne opečete, ko boste držali skledo.


Med tem ko se čokolada in kokosova mast topita, si pripravite papirčke za praline - to so v bistvu majni papirčki za mafine (ker imam možnost uporabe pekača z malimi luknjami, jih včasih zanje tudi uporabim, saj ljudi mali kolački odpeljejo v čisto drug svet ... včasih imam občutek, kot da bi se velikih bali in jim prav odleže, ko vidijo, da bodo zmogli celega sami). Tako.

Sledi še eno odstopanje od originalnega recepta. Nisem uporabila koruznih kosmičev (ker jih tudi sicer ne jem in se potem pol leta vlačijo po kuhinji, na koncu so pa že tako vlažni, da jih je bolje vreči stran), ampak neke, hmm, iz nekega drugega žita ... polnozrnate, malo manj sladkane ... (ker koruzni so ponavadi res samo slani in sem se hotela približati pravemu okusu).

Na začetku sem kosmiče mešala v stopljeno čokoladno zmes, tokrat pa sem jih nasula kar v papirčke, preden sem jih prelila s čokolado. Njihov namen je namreč "krokan" učinek, ki pa se, če jih razmočimo, izgubi (no, upam, da bo takole ostal in da čokolada ni bila pretopla, ko sem jo prelivala čeznje).

"domače" čokoladke - 'home made' chocolate
Vzamete večjo pest (jaz imam za punco kar veliko roko) kosmičev in jih v pesti tudi zdrobite. Drobljenčke odložite v priročno posodo, v kateri jih lahko s prsti zdrobite še naknadno in jih iz nje tudi enostavno vzamete, ko pokrivate dna papirčkov.
Glede količine kosmičev ... hmm ... jaz sem jih dala toliko, da sem pokrila dno. Po kakšno čajno žličko v en papirček. Bala sem se, da če bi bila plast predebela, čokolada ne bi mogla do dna in se sestavini med sabo ne bi povezali. Seveda mi je ostalo še malo "prahu" (kako bi se temu reklo? drobljenčki minimalne frakcije?), ki sem ga posula po vrhu.

"domače" čokoladke - 'home made' chocolate
Od leve proti desni: gospodične Končane, Polovične in Začetne Čokoladke. :)
Še nekaj je zelo fajn pri tem receptu. Če vam zmanjka zmesi, še vedno pa imate sestavine, jo lahko naredite znova. Kot sem to tokrat storila tudi sama. Morda komu ni samoumevno - najbolje je, da papirčke zložite na pladenj, ker bo vsebina tekoča in jih boste le s pladnjem vred najlažje varno premestili v hladilnik.

"domače" čokoladke - 'home made' chocolate
Sestavine lahko pripravite znova, gostom ali otrokom pa date žlice, da jih skomponirajo v papirčke.
Prav tako lahko še marsikaj dodate - rozine, kokos, oreščke (meni je za zadnjih pet čokoladk zmanjkalo nadrobljenih kosmičev pa sem dala not kar brazilske orehe - da vidim, če se bodo gosti kaj pačili :d). 

Pa tudi razne tekoče sestavine pašejo zraven (pazite na razmerje tekočih in trdnejših sestavin, imejte kaj čokolade v rezervi, da jo dodate, če bi bilo potrebno) - rum, amareto, višnjevec (z višnjami - mmm), kava (mnogi strokovnjaki pravijo, da čokolada potrebuje nekaj kave - američani uporabljajo filter kavo - za izboljšanje okusa, kot slovenci pravimo, da vsaka hrana rabi sol, a ne?), mleko ...

Tako, čokoladke date nato v hladilnik - če je razmerje ustrezno, bodo hitro trde, če ne, boste malo počakali. Ponujajte jih v količinsko manjših intervalih, da se ne bodo na sobni temperaturi toliko zmehčale, da bi bile nepraktične za uživanje. (Ali pa silite goste, naj jih hitro pojejo - kot vam je ljubše. :D)

Čas priprave:

Odvisno kdo dela in koliko je tista oseba natančna. Za povprečno gospodinjo bi jaz rekla dve uri od začetka taljenja take količine do konca hlajenja v hladilniku (od tega po moje ena ura odpade kar na ta drug del). Res pa je bolje, da jih pripravite v naprej.

Sestavine:

- 450 g jedilne čokolade
- 75 g kokosove masti
- pest kosmičev

Pripomočki:

- kozica
- skleda
- žlica
- skodelica
- papirčki
- pladenj

Odpadki:

Embalaža: ovitek čokolade
Papir: ovitek druge čokolade

Ostanki:

Slej ko prej bodo izginili iz hladilnika ... ;)

Pomisleki:

Glede dodatnih sestavin sem že prej vse povedala, mogoče samo še predlog za ljubitelje bele čokolade - da se narediti tudi z njo, vendar (po mojem skromnem mnenju) vzemite pravo belo čokolado, ne kuverture, ker je že v osnovi res mastna (če jo primete na sobni temperaturi, si že zapacate prste - poskusite). Ker je bela čokolada ponavadi večji del iz kakavovega masla, ji tudi kokosove masti primešajte manj. Koliko? Nimam pojma. :) Začnite s polovično dozo glede na moj recept in imejte še kaj rezervnega materiala za vsak slučaj. Ko ugotovite idealno razmerje, se seveda priporočam za komentar. ;)





Ni komentarjev:

Objavite komentar