Se vam kdaj zgodi, da dobite obiske pa nimate pojma, kaj bi ponudili? No, tole je preprost recept, za katerega si je sicer treba vzeti čas. Je pa izvedba tako preprosta, da bi zmogli tudi najmlajši.
Za domače čokolade ni potrebno delati čokolade doma. Kako? |
Vsaka normalna gospodinja, ki ima malo pojma o čokoladi, bi mi sedaj rekla: "Ti si nora, če misliš, da je narediti čokolado preprosto!"
Saj zato je pa ne bom delala hihi, kaj ne vidite, da je beseda domače v narekovajih? ;)
Mama je nekoč navdušena pritekla iz službe, no bolj s hodnika v kuhinjo, ker iz Celja do Braslovč se pelje (citiram, ampak je iz savinjsčine prevedeno v knjižno slovenščino - upam ...): "Popolnoma preprost recept za odlične slaščice sem dobila!" In začela na pult metati čokolado, kokosovo maslo in koruzne kosmiče (corn flakes).
Takrat sva sestavine še merili, a originalnih razmerij sedaj nimam pri roki, zato sem tokrat improvizirala (itak da je uspelo) pa so bile kljub temu po petnajst minutah v hladilniku popolnoma trde.
Kako torej?
V kozico dajte vode do polovice, nanjo položite skledo, v kateri boste stopili čokolado (jaz sem sicer pristašica kvalitete, a vseeno mešam - vzela sem eno manner jedilno čokolado, ki je po mojem okusu najboljša in eno poceni, v približno enakem razmerju).
Prav tako morate zraven čokolade stopiti kokosovo mast - najlažje vam bo dozirati, če kupite tisto, ki ima že narejene 25-gramske kose, ki jih lahko lomite kot koščke (kakšno naključje) čokolade.
Oboje lahko pustite nad paro, da se stopi in zmešate šele, ko je popolnoma tekoče. Le da boste morali zadevo potem malo hladiti, da se ne opečete, ko boste držali skledo. |
Sledi še eno odstopanje od originalnega recepta. Nisem uporabila koruznih kosmičev (ker jih tudi sicer ne jem in se potem pol leta vlačijo po kuhinji, na koncu so pa že tako vlažni, da jih je bolje vreči stran), ampak neke, hmm, iz nekega drugega žita ... polnozrnate, malo manj sladkane ... (ker koruzni so ponavadi res samo slani in sem se hotela približati pravemu okusu).
Na začetku sem kosmiče mešala v stopljeno čokoladno zmes, tokrat pa sem jih nasula kar v papirčke, preden sem jih prelila s čokolado. Njihov namen je namreč "krokan" učinek, ki pa se, če jih razmočimo, izgubi (no, upam, da bo takole ostal in da čokolada ni bila pretopla, ko sem jo prelivala čeznje).
Vzamete večjo pest (jaz imam za punco kar veliko roko) kosmičev in jih v pesti tudi zdrobite. Drobljenčke odložite v priročno posodo, v kateri jih lahko s prsti zdrobite še naknadno in jih iz nje tudi enostavno vzamete, ko pokrivate dna papirčkov. |
Od leve proti desni: gospodične Končane, Polovične in Začetne Čokoladke. :) |
Sestavine lahko pripravite znova, gostom ali otrokom pa date žlice, da jih skomponirajo v papirčke. |
Pa tudi razne tekoče sestavine pašejo zraven (pazite na razmerje tekočih in trdnejših sestavin, imejte kaj čokolade v rezervi, da jo dodate, če bi bilo potrebno) - rum, amareto, višnjevec (z višnjami - mmm), kava (mnogi strokovnjaki pravijo, da čokolada potrebuje nekaj kave - američani uporabljajo filter kavo - za izboljšanje okusa, kot slovenci pravimo, da vsaka hrana rabi sol, a ne?), mleko ...
Tako, čokoladke date nato v hladilnik - če je razmerje ustrezno, bodo hitro trde, če ne, boste malo počakali. Ponujajte jih v količinsko manjših intervalih, da se ne bodo na sobni temperaturi toliko zmehčale, da bi bile nepraktične za uživanje. (Ali pa silite goste, naj jih hitro pojejo - kot vam je ljubše. :D)
Čas priprave:
Odvisno kdo dela in koliko je tista oseba natančna. Za povprečno gospodinjo bi jaz rekla dve uri od začetka taljenja take količine do konca hlajenja v hladilniku (od tega po moje ena ura odpade kar na ta drug del). Res pa je bolje, da jih pripravite v naprej.
Sestavine:
- 450 g jedilne čokolade
- 75 g kokosove masti
- pest kosmičev
Pripomočki:
- kozica
- skleda
- žlica
- skodelica
- papirčki
- pladenj
Odpadki:
Embalaža: ovitek čokolade
Papir: ovitek druge čokolade
Ostanki:
Slej ko prej bodo izginili iz hladilnika ... ;)
Pomisleki:
Glede dodatnih sestavin sem že prej vse povedala, mogoče samo še predlog za ljubitelje bele čokolade - da se narediti tudi z njo, vendar (po mojem skromnem mnenju) vzemite pravo belo čokolado, ne kuverture, ker je že v osnovi res mastna (če jo primete na sobni temperaturi, si že zapacate prste - poskusite). Ker je bela čokolada ponavadi večji del iz kakavovega masla, ji tudi kokosove masti primešajte manj. Koliko? Nimam pojma. :) Začnite s polovično dozo glede na moj recept in imejte še kaj rezervnega materiala za vsak slučaj. Ko ugotovite idealno razmerje, se seveda priporočam za komentar. ;)
Ni komentarjev:
Objavite komentar